Măru’ străvechi din...
 
Notifications
Clear all

Măru’ străvechi din Poiana Mărului

Misiunea socială/programele sociale ale întreprinderii sociale

 

     Misiunea noastră socială este de a contribui semnificativ la conștientizarea oamenilor din comunitatea noastră asupra importanței a tot ceea ce înseamnă păstrarea și reînvierea valorilor moștenite, atât din punct de vedere cultural, cât și din punct de vedere al resurselor naturale.

        În ceea ce privește resursele naturale, aspectul vizat de noi îl reprezintă soiurile vechi de mere, care există din abundență în zona noastră, dar care nu sunt valorificate.

       Orice cumpărător este conștient că produsele de la țărani au un alt gust decât produsele din supermarket. La fel se întâmplă și cu merele. Nu vorbim despre supermarketuri, ci vorbim efectiv despre diferența dintre soiurile noi și cele vechi. Acestea, cele noi, deși au aceleași denumiri ca cele vechi, se deosebesc total de celelalte atât prin gust, cât și prin textură. Țăranii au abandonat în cea mai mare măsură livezile cu meri vechi, pentru că nu le-au mai găsit utilitatea. Vechile obiceiuri, schimburile dintre țărani, prin care cei de la munte duceau la “pustă” (câmpie) fructe, ca să ia în schimb cereale, au apus demult. Mama și bunica îmi povestesc deseori despre acele obiceiuri. Merele lor rezistau până primăvara târziu, depozitate în pivnițe, dar și în odăile mai răcorose. Celebrele versuri din cântecul Gugulan cu car cu mere interpretat de Dumitru Chepetan, Eu vând mere, eu vând pere, sunt precum o piesă din mozaicul acelor vremuri. La fel cum au apus acele obiceiuri, ca un proces aproape normal al evoluției societății, odată cu ele au apus și alte obiceiuri legate de folclor, de șezători, de lucru dimpreună (clăcille de odinioară).

     Prin urmare, misiunea acestui proiect este să reînvie măcar o parte din spiritul satului de odinioară prin implicarea și conștientizarea tinerilor în ceaa ce înseamnă valori culturale și tradiționale autentice și prin valorificarea eficientă a resurselor naturale, în speță a soiurilor vechi de mere.

 

      Problema socială a cărei rezolvare constituie misiunea socială a întreprinderii: categoriile de persoane cărora li se adresează întreprinderea socială respectivă și nevoile sociale ale acestora, zona geografică, problema comunitară/de mediu pe care încearcă să o rezolve întreprinderea;

 

 

•           Starea de sănătate a oamenilor din mediul rural este sau nu o problamă socială ?

Din punctul nostru de vedere este.

Pot spune asta din prisma unui tânăr care a avut posibiliatatea să trăisacă atât în mediul urban cât și în mediul rural. Practic, toată perioda școlii am petrecut-o la oraș, iar toată perioada vacanțelor, aproape fără excepție, am petrecut-o la sat.

Prin urmare, pot spune că am văzut și am putut să analizez, e adevărat, și sub îndrumarea părinților, comportamentul oamenilor din ambele medii.

Ce am constatat și ce se poate constata la țară ?

Oamenii de aici sunt într-o schimbare de comportament absolut radicală. De exemplu, în satul nostru, din 190 de numere de case, doar 10 mai cresc animale. Din același număr de case, doar aproximativ 30 mai cultivă pământul, inclusiv să planteze răsaduri (roșii, ceapă, morcovi etc.). Este o obișnuință să vezi venind samsari în sat care să vândă cartofi, ceapă, roșii etc.

Motivația oamenilor este simplă: nu se merită.

Sigur că nu ne-am propus să facem studiu de comportament, însă, ceea ce poate fi lesne de observat, este că tot acest comportament a atras după sine și consecințe asupra sănătății lor.

Dacă în urmă cu 20-30 de ani, nu se punea sau nu era observabilă problema obezității, acum este mai mult decât evidentă. De exemplu, toate fetele din sat, cele de vârsta mea, sunt supraponderale. În toate interacțiunile cu ele nu am putut să nu observ obiceiurile lor, și anume, faptul că nu mănâncă ce se gătește acasă, dacă se gătește, ci aleg fast-food, faptul că nu consumă fructele din livezile lor, pentru-că nu le mai culeg, preferându-le pe cele din supermarketuri, chiar dacă sunt tratate cu tot felul de substanțe, faptul că preferă doar sucurile acidulate, cu adaos mare de zahăr și lista ar putea continua. Pe vremea bunicilor mei exista o vorbă: “ bănățanu care-i slab, ori îi prost, ori îi beceag” , doar că, se pare că acestă vorbă nu mai reflectă aceleași „standarde”.

Nu am menționat mai sus că toate modificările de comportament s-au extins și în ceea ce privește păstrarea și practicarea obiceiurilor tradiționale. Și acestea, ca și cultivarea pământului, par să nu mai aibă valoare.

•           Pentru mine, pierderea obiceiurilor tradiționale, ca amprentă a identității țăranului român, este o problemă socială.

   “Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din…” (Amintiri din copilărie, de I. Creangă), mă cuprinde o nostalgie a faptului că asist la o pierdere a indentității omului rural, a țăranului autentic.

Înțeleg necesitatea și importanța evoluției umane, dar totodată înțeleg și apreciez și valorile autentice care ne conferă o identitate națională, care diferențiază mediul urban de cel rural.

În Banatul de munte mai există doar câteva localități în care se mai păstrează obiceiurile de altădată. Unul dintre ele este Verindin. În satul meu, Măgura, situat pe Valea Bistrei, în comuna Zăvoi, foarte aproape de Poiana Mărului, aceste obiceiuri aproape că au dispărut cu desăvârșire.

Știu de la mama și de la bunicii mei cât de frumoase erau aceste obiceiuri. Știu cât de uniți erau oamenii și cum lucrau împreună.

Totodată, știu că este foare greu să readuci la viață ceva ce s-a uitat de mult timp.

Este greu, dar nu imposibil.

Am exemple de locuri care au prins viață și au căpătat sens, după ce oamenii potriviți s-au implicat. Un astfel de loc este Centrul pentru Tineret din Moniom, o localitate mică de lângă Reșița. Cunosc acest centru pentru că am fost implicată în activitățile sale încă din clasa a VII-a, mai întâi ca participant, apoi ca voluntar. Aici fusese inițial o școală abandonată, un sat aproape pustiu, în care majoritatea tinerilor locuiau în Reșița și nu se mai întorceau aici. Totul s-a schimbat de când a venit un preot care a reabilitat școala părăsită, a făcut centrul pentru tineri și a început să organizeze o serie de activități pentru copii.

Un astfel de model aș vrea să urmez și eu. Dacă acolo s-a putut, cred că pot și eu la mine în sat.

      Prin urmare, misiunea acestui proiect este să reînvie măcar o parte din spiritul satului de odinioară prin implicarea și conștientizarea tinerilor asupra a ceaa ce înseamnă valori culturale și tradiționale autentice, pe de-o parte.

•           Abandonarea pământului ca resursă de hrană sănătoasă, abandonarea totală sau parțială a pomilor fructiferi vechi (soiuri vechi), sunt o problemă socială.

       Pe de altă parte, o altă misiune este aceea de a-i face pe tineri să înțeleagă cât este de important să se hrănească cu ceea ce le oferă pământul de lângă ei. Nu este necesar să facă agricultură pentru profit, ci doar să cultive atât cât au nevoie să se hrănească sănătos.

   Prin acest demers, de fapt noi dorim să creăm un centru pentru tineri prin care să promovăm valorile cu care ar trebui să se identifice satul românesc, începând de la a-i învăța soiurile de mere, de la a-i învăța proprietățile și beneficiile fructelor, la a organiza seri folclorice pentru tinerii din sat.

 

Descrierea produsului/produselor, serviciului/serviciilor, respectiv a lucrării/lucrărilor care vor face obiectul activității întreprinderilor sociale, inclusiv întreprinderilor sociale de inserție

 

      Noi dorim să facem sucuri, dar nu dorim să le facem oricum, pentru că făcute oricum se găsesc pretudindeni. Noi dorim să aducem comunitatea alături de noi. Noi dorim să reînviem o tradiție, a clăcilor, a muncii dimpreună. Mai mult decât atât, dorim să aducem în prim-plan soiurile vechi, strămășești de mere, care, la noi, încă există. Încă nu au fost tăiați acei meri bătrâni, cu mere incredibil de aromate. Nu întâmplător, bunica mea este din satul Măru. Nu întâmplător, cea mai vizitată localitate din zonă este Poiana Mărului, care fusese odinioară stațiune.

     Prin acest demers, de fapt noi dorim să creăm un centru pentru tineri prin care să promovăm valorile cu care ar trebui să se identifice satul românesc, începând de la a-i învăța soiurile de mere, de la a-i învăța proprietățile și beneficiile fructelor, la a organiza seri folclorice pentru tinerii din sat.

      Prin urmare, produsul principal pe care ne vom concentra este sucul de mere provenit în principal de la soiurile vechi. Cele două localități purtătoare de nume de “măr” vor deveni repere toponimice și de identitate cu brandul nostru. La școala gimnazială din Măru exisită un Festival Concurs de Folclor pentru Copii ,,Doina Bistrei", aflat la a XII-a ediție care oferă ca trofeu copiilor un măr sculptat. Ideea noastră este ca în viitor, să putem participa ca sponsori și susținători ai acestui festival, oferind sucurile noastre.

     Ceea ce va diferenția sucurile noastre de cele existente deja, este scoaterea în evidență a soiurilor vechi, atăt prin imagine, cât și prin prezentarea caracteristicilor a fiecărui soi de mere în parte. Ne dorim ca aceste informații să apară pe ambalaj, ca marcă a sucului nostru.

       O primă caracteristică o reprezintă gustul diferit al fiecărui soi (de exemplu, Ionatan de pădure, Pătule, parmen auriu, moșanc- , rănet, bel flor, Canada, etc.).Toate aceste soiuri au variante echivalente noi, doar că oricine poate constata diferența de gust și aroma. Noi dorim să procesăm fiecare sortiment în parte pentru ca oamenii să se bucure de fiecare aromă în parte.

        O altă caracteristică este dată de beneficiile sucului de mere.

Sucul de mere este bogat in antioxidanti, in special flavonoide, care au fost studiate pentru efectele lor benefice asupra sănătății inimii. Cercetarile sugereaza ca aceste substante pot reduce riscul de boli cardiovasculare prin îmbunatatirea funcției vaselor de sânge și reducerea inflamației. De asemenea, pot ajuta la scaderea colesterolului LDL ("colesterolul rau") și la menținerea unui nivel sănătos de colesterol HDL ("colesterolul bun").

Continutul de fibre solubile din sucul de mere, în special pectina, poate sprijini sănătatea digestiva. Studiile au aratat ca pectina poate ajuta la reglementarea tranzitului intestinal, reducând riscul de constipație si promovând un sistem digestiv sănătos. De asemenea, poate contribui la menținerea unui microbiom intestinal echilibrat. Lista de beneficii este foarte lungă. În ceea ce privește soiul de mere „țigănești” , se cunoaște faptul că acestea au un conținut foarte redus de zahăr, ceea ce îl face ideal pentru bolnavii de diabet. Din păcate, acest soi este pe cale de dispariție, pentru-că, deși are o rezistență foarte mare, putând fi păstrat aproape un an de zile, în condiții favorabile de depozitare, oamenii îl ignoră, deoarece nu este dulce, și, mai mult decât atât, așa cum aminteam mai sus de comportamentul oamenilor de la țară, și aceștia preferă să cumpere de la supermarket merele gata culese și depozitate de alții (sigur că nu se va lua în calcul tratamentele la care sunt supuse merele pentru a rezista).   

     O caracteristică foarte importantă este zona de proveniență, aceasta fiind una ferită de poluare, prin urmare merele sunt 100% bio.

Merele vor proveni din zona localităților Măru, Poiana Mărului, Mal și Măgura. Cele două localități reprezentative vor fi repere pentru identificarea și deosebirea brandului nostru de ceea ce există pe piață.

 

 

Modelul de organizare și funcționare a întreprinderii sociale, cu accent pe modul în care se asigură participarea membrilor și a altor actori interesați, inclusiv persone din grupuri vulnerabile, dacă acestea fac parte din grupurile vizate de întreprindere, la deciziile privind activitățile acesteia și modul în care acesta reflectă principiile prevăzute la art. 4 din Legea nr. 219/2015 privind economia socială

 

     Asemeni celei mai importante caracteristici menționate mai sus, și anume zona de proveniență a merelor, ele provenind de pe raza localităților Măru, Poiana Mărului, Mal și Măgura, aceasta fiind una ferită de poluare, va fi și locația. Dintre cele menționate, Măgura este destinația aleasă, aici aflându-se și bunicii mei, dar și prietenii alături de care am crescut. Satul fiind în comuna Zăvoi, în care se află și localitățile amintite, vom putea asocia brandul cu locația. Spațiul pentru procesare va fi construit din fondurile familiei, urmând ca dotările să fie realizate din finanțare. Avantajul este că acesta se află chiar într-o livadă, în apropiere de casa familiei, utilitățile fiind la îndemână. Suprafața va fi de aproximativ 100 m2, având în vedere că dorim să amenajăm și o sala pentru degustarea sucurilor și a celorlalte produse.

Singurul dezavantaj ar fi că accesul până la sala de procesare se face printr-o livadă, fără a fi un drum special amenajat. Astfel, din stradă până la procesator sunt aprox. 400 de metri.

       Echipa de management va fi compusă din membrii asociației: Luana Lance, mama și tatăl meu, care vor fi voluntari. Angajații vor avea un contract cu 4h / zi.

      Vom avea un angajat pentru procesare, unul pentru livrare, unul pentru promovare, unul pentru relația cu clienții. În perioada de adunare a fructelor vom recurge la prestări servicii, contracte pe durată limitată.

Pentru partea de procesare și livrare avem în vedere doi localnici încadrați la serviciile sociale ale primăriei comunei Zăvoi. Pentru partea de promovare mă voi ocupa personal, iar pentru relația cu clienții vom organiza o sesiune de interviuri pentru a găsi persoana potrivită.

                

 

Acest plan de afaceri v-a fost prezentat  de Luana-Teodora Lance

Măru’ străvechi din Poiana Mărului

Laria Trușculescu

Proiectul „Măru’ străvechi din Poiana Mărului”, inițiat de Luana-Teodora Lance, reprezintă un demers remarcabil de revitalizare comunitară și de conservare a patrimoniului natural și cultural din zona Banatului de Munte. Pornind de la o observație lucidă asupra schimbărilor comportamentale din satele românești, proiectul se constituie într-un răspuns curajos și creativ la un fenomen profund: pierderea identității rurale, atât prin abandonarea resurselor naturale tradiționale, cât și prin neglijarea valorilor culturale. Misiunea propusă depășește simpla producție alimentară și vizează renașterea unui mod de viață, a unei comunități și a unei conștiințe rurale bazate pe respect pentru natură, solidaritate intergenerațională și autenticitate.

Inițiativa se remarcă prin autenticitatea discursului și prin forța personală a poveștii care o fundamentează, conferindu-i o ancorare emoțională și simbolică aparte. Pornind de la exemplul pozitiv al Centrului pentru Tineret din Moniom, proiectul demonstrează înțelegerea faptului că schimbarea pornește de la implicarea activă a celor care iubesc locul, cunosc oamenii și înțeleg valorile locale. Reintroducerea soiurilor vechi de mere nu este doar o acțiune de conservare agricolă, ci o formă de rezistență culturală în fața uniformizării și industrializării alimentare. Alegerea de a produce sucuri din soiuri locale rare, cu beneficii recunoscute pentru sănătate și proveniență bio garantată, răspunde atât unei nevoi de piață în creștere, cât și unei nevoi educative: aceea de a reconecta oamenii, în special tinerii, cu natura și cu propriile rădăcini.

Componenta educativă este esențială în proiect, deoarece în paralel cu producția de sucuri se dorește crearea unui centru de promovare a valorilor tradiționale și de conștientizare a beneficiilor alimentației naturale. Includerea activităților cu tineri, organizarea de seri folclorice și legătura cu festivaluri locale aduc o dimensiune cultural-identitară semnificativă, transformând întreprinderea socială într-un centru viu de educație comunitară și de reîntoarcere la valorile fundamentale ale satului românesc. Prin modul în care este construit modelul organizațional – familial, solidar, cu implicarea voluntarilor și angajarea persoanelor vulnerabile – se respectă principiile economiei sociale și se întărește ideea de apartenență și responsabilitate colectivă.

Dintr-o perspectivă constructivă, proiectul ar putea beneficia de o structurare mai clară a strategiei de sustenabilitate economică și de promovare, în special în ceea ce privește accesibilitatea și scalabilitatea produsului. Deși accentul pus pe tradiție și autenticitate este esențial, este important ca această viziune să fie susținută de un plan de distribuție eficient, adaptat provocărilor de infrastructură menționate (cum ar fi lipsa unui drum amenajat până la locul de procesare). De asemenea, includerea unui sistem de precomenzi, participarea la târguri locale și naționale, precum și crearea unei platforme online de prezentare și vânzare ar putea extinde impactul inițiativei și ar garanta sustenabilitatea financiară a proiectului pe termen lung.

Întrebări
0
Răspunsuri
0
Postări
0

Gabriela Bostioca

Buna, Luana Lance!

Proiectul „Mărul străvechi din Poiana Mărului” mi se pare o întoarcere frumoasă la rădăcini – la sensul profund al cuvântului „a păstra”. Într-o lume grăbită, în care totul se uniformizează și tradițiile par să piardă teren, acest demers vine ca o respirație adâncă de autenticitate. Ideea de a salva soiuri vechi de măr nu este doar un act de protejare a naturii, ci și unul de salvare a memoriei colective. Fiecare măr vechi are o poveste – poate una legată de o bunică, de o curte cu iarbă udă dimineața, de toamne în care se făcea suc de casă sau plăcintă cu scorțișoară. Astfel, proiectul nu păstrează doar copaci, ci și amintiri, identitate și emoție.

Unul dintre cele mai puternice puncte forte ale proiectului este dimensiunea lui culturală și ecologică. Într-un context în care agricultura modernă preferă soiuri comerciale, rapide, uniforme, acest proiect vine să revalorifice diversitatea – și nu doar genetică, ci și gustativă, emoțională, simbolică. Soiurile vechi de măr sunt mai rezistente la boli, mai bine adaptate climei locale și, de multe ori, mai gustoase decât cele moderne. În plus, salvarea acestor soiuri contribuie direct la biodiversitate, o miză tot mai importantă într-o lume afectată de schimbările climatice.

De asemenea, proiectul este și un act de revitalizare comunitară. Implicarea oamenilor locului – fie că sunt agricultori, voluntari sau tineri curioși – în redescoperirea și replantarea soiurilor vechi creează legături între generații. Bătrânii care își amintesc de livezile din copilărie pot deveni adevărate arhive vii, iar tinerii pot găsi în aceste povești o sursă de mândrie și motivație. Astfel, proiectul devine și o punte între trecut și viitor, între tradiție și inovație.

Cu toate acestea, provocările nu lipsesc. Una dintre cele mai evidente este lipsa interesului general față de soiurile tradiționale. Într-o piață dominată de marketing agresiv, e greu să convingi un consumator obișnuit cu mere mari, lucioase, perfecte vizual, să aleagă un măr mic, poate pătat, dar cu o istorie bogată. Aici intervine provocarea educațională: cum îi convingem pe oameni că valoarea nu stă doar în aspect, ci și în origine, gust, identitate?

O altă dificultate ține de resurse – fie ele financiare, umane sau logistice. Conservarea soiurilor vechi implică muncă de cercetare, testări, plantări, îngrijire, promovare. Nu este o muncă spectaculoasă pe termen scurt, iar rezultatele se văd în ani, nu în luni. Așadar, răbdarea și perseverența sunt cruciale.

Pentru a depăși aceste obstacole, soluțiile pot fi multiple și creative. În primul rând, proiectul ar putea beneficia de campanii de storytelling autentic, în care fiecare soi de măr vechi este prezentat ca un personaj cu o poveste proprie. Asocierea soiurilor cu legende locale, rețete tradiționale sau imagini din trecut poate atrage emoțional publicul. În al doilea rând, se pot organiza ateliere, degustări și târguri tematice, unde oamenii să experimenteze direct diferențele dintre soiurile vechi și cele comerciale. O experiență gustativă reală poate convinge mai mult decât o broșură.

Nu în ultimul rând, atragerea de parteneriate cu restaurante, brutării artizanale, piețe locale sau chiar școli poate transforma mărul vechi într-un produs-vedetă, un simbol al identității locale. Dacă un chef celebru face o tartă cu „mărul de Poiana Mărului”, povestea capătă vizibilitate și relevanță contemporană.

În concluzie, proiectul „Mărul străvechi din Poiana Mărului” nu este doar o inițiativă agricolă, ci o declarație de dragoste față de pământ, față de tradiții și față de oameni. E nevoie de curaj, răbdare și viziune pentru a merge împotriva curentului, dar exact asta face acest proiect – și tocmai de aceea merită nu doar apreciat, ci și susținut.

Întrebări
0
Răspunsuri
0
Postări
0

Adi Bărbos

Din punctul meu de vedere , intr-o societate aflată într-o continuă schimbare, în care valorile moderne tind să înlocuiască obiceiurile de altădată, păstrarea și promovarea tradițiilor satului românesc devin nu doar o alegere culturală, ci o necesitate socială.

Comunitatea are nevoie de rădăcini. Tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile, dar și resursele vechi ale pământului ,cum sunt soiurile străvechi de mere , formează identitatea unui sat. Din păcate, aceste elemente dispar treptat, lăsând în urmă nu doar livezi părăsite, ci și o pierdere a simțului apartenenței.

Soiurile vechi de mere, un patrimoniu ignorat. Livezile bătrâne din satele noastre încă ascund comori: soiuri autentice de mere cu gusturi și arome de neînlocuit, mult mai bogate nutrițional decât echivalentele lor moderne. Din păcate, lipsa valorificării acestor soiuri a dus la abandonarea lor.

Nu e vorba doar despre dispariția obiceiurilor frumoase, ci despre dezrădăcinare. Despre faptul că oamenii de la sat nu mai cultivă pământul, nu mai cresc animale, nu mai valorifică ce au. Sănătatea comunității e în declin, iar alimentația dezechilibrată, sedentarismul și înstrăinarea de natură contribuie la probleme reale de sănătate fizică și emoțională.

Sunt profund impresionata de faptul ca o tanara de varsta ta , are perspective de viitor , de o atat de mare insemnatate , care sa aduca valoare societatii rurale si sa contribuie la dainuirea obiceiurilor de demult, in general tineretul zilelor de acum , are  tendinta de a pleca din mediul rural , de a se dezradacina complet de traditiile de demult.

Misiunea socială a întreprinderii tale,  este profund ancorată în valorile tradiționale ale satului românesc și în responsabilitatea față de mediu și sănătatea comunității. Ma bucur sa vad ca exista interes in  contribuirea activa la conștientizarea și valorificarea patrimoniului cultural și natural pe păstrarea soiurilor vechi de mere, un simbol al identității rurale  și pe renașterea tradițiilor comunitare care altădată defineau viața satului.

Într-o lume în care globalizarea și urbanizarea determină o estompare a identităților locale, iar tinerii din mediul rural sunt tot mai deconectați de la rădăcinile lor culturale,  ma bucura enorm  sa vad faptul ca misiunea tinerei generatii  capătă o importanță vitală. Prin această întreprindere, vei  reda satului, spiritul de altădată, acel spirit al clăcilor, al unității și al muncii împreună  prin implicarea activă a comunității, în special a tinerilor.

Radăcinile culturale par să se piardă în praful grabei cotidiene, este cu adevărat încurajator să vedem cum tânăra generație își asumă misiunea de a reda satului românesc sufletul său. Prin această întreprindere, nu doar că se reînvie tradițiile, dar se reaprinde și acel spirit autentic al clăcilor, al lucrului împreună, al solidarității rurale, care a ținut odinioară comunitățile unite.

Este o chemare la rădăcini, dar și un pas înainte, către un viitor în care modernul și tradiționalul pot coexista armonios, dacă sunt ancorate în valori autentice. Implicarea tinerilor în această misiune este nu doar un act de curaj, ci și o dovadă că speranța nu a dispărut din satele noastre. Dimpotrivă, ea prinde rădăcini din nou – în livezi, în amintiri, în visuri duse mai departe cu inima curată.

Această inițiativă este un exemplu elocvent de cum tradiția și inovația pot merge mână în mână pentru a reda vitalitate unei comunități rurale. Dorința de a reînvia nu doar gustul merelor de altădată, ci și valorile unei societăți unite și sănătoase, demonstrează o viziune profundă și echilibrată asupra dezvoltării locale sustenabile.

Crearea unui centru comunitar pentru tineri, care îmbină educația, cultura și producția locală, este mai mult decât un proiect este o formă de renaștere socială. Este o investiție în oameni, în rădăcini și în viitor. Valoarea adăugată a sucurilor nu vine doar din naturalețea lor, ci și din povestea care le însoțește ,o poveste despre identitate, comunitate și grija față de natură.

În plus, implicarea tinerilor și a persoanelor vulnerabile transformă această întreprindere într-un spațiu de incluziune și oportunitate, unde fiecare poate contribui și simți că face parte dintr-un întreg. Modelul democratic de funcționare, bazat pe voluntariat și cooperare, reflectă perfect spiritul autentic al satului românesc de odinioară  și îl readuce la viață.

Este o inițiativă care inspiră și arată că schimbarea profundă începe adesea în cele mai simple locuri: într-o livadă, într-un sat, din dorința sinceră de a da sens valorilor moștenite.

Întrebări
0
Răspunsuri
0
Postări
0

Mara Igreț

Mă bucur sincer că am avut ocazia să citesc această lucrare. Mi se pare o inițiativă foarte frumoasă și inspirată, mai ales pentru că vine din partea unui tânăr care nu doar că observă schimbările din jurul său, dar chiar își dorește să facă ceva concret în legătură cu ele. „Măru’ străvechi din Poiana Mărului” nu este doar un proiect de întreprindere socială, ci un manifest pentru păstrarea a ceea ce înseamnă cu adevărat satul românesc: obiceiuri, natură, gusturi, oameni și legături între generații.

Mi-a plăcut foarte mult modul în care sunt îmbinate tradițiile locale cu ideea de sănătate, educație și implicare civică a tinerilor. Cred că exact asta lipsește din multe sate din România astăzi – un punct de legătură viu între trecut și viitor, între valorile moștenite și cele care trebuie create pentru noile generații. Faptul că autorul aduce în discuție situația actuală a satului, lipsa de interes pentru cultivarea pământului, dispariția soiurilor vechi sau a obiceiurilor populare, mi se pare foarte realist și important. E ușor să idealizăm satul românesc, dar e mult mai dificil – și totodată necesar – să privim cu luciditate unde ne aflăm acum și ce putem face, concret, pentru a nu pierde tot ce are valoare.

Ideea sucurilor naturale din soiuri vechi de mere mi s-a părut excelentă – nu doar că sună delicios, dar transmite și un mesaj clar: natura ne oferă daruri autentice, dar e responsabilitatea noastră să le prețuim și să le valorificăm sustenabil. Accentul pus pe colaborarea cu localnicii, pe muncă în echipă și pe educație face ca proiectul să fie și mai valoros. Este un model de bună practică ce îmbină armonios tradiția cu inițiativa antreprenorială, responsabilitatea ecologică și implicarea socială.

Mi-a plăcut mult și exemplul cu centrul de la Moniom, care arată că inițiativele de acest fel nu sunt doar visuri frumoase, ci pot deveni realitate dacă există voință, perseverență și încredere în oameni. Astfel de idei au puterea de a schimba mentalități, mai ales în rândul tinerilor, oferindu-le motivația de a rămâne aproape de rădăcinile lor și de a se implica în viața comunității.

Consider că proiectul are un potențial real, nu doar economic, ci și social și educativ. Este genul de inițiativă care te face să te simți mândru că aparții acestui loc și care îți dă speranța că satul românesc mai are un viitor.

 

Un alt lucru care mi-a atras atenția este faptul că inițiativa nu se limitează doar la producerea sucurilor sau la revitalizarea unei livezi, ci își propune să creeze un model sustenabil de dezvoltare rurală. Este vorba despre educație, implicare, solidaritate și respect față de mediul înconjurător. Este impresionant cum o idee simplă poate avea atâtea ramificații pozitive: de la conservarea biodiversității până la renașterea sentimentului de apartenență în rândul tinerilor. Astfel de inițiative ne arată că viitorul satului românesc poate fi construit prin pași mici, dar siguri, dacă sunt făcuți cu suflet și responsabilitate.

Întrebări
0
Răspunsuri
0
Postări
0

Nicoleta Busa

Foarte pragmatică descrierea satului bănățean. Tot ce ați menționat reflectă modul de viață pe care oamenii din satele noastre l-au ales, iar acest mod pare ca nu se mai înfrânează ci își continuă decădere într-un ritm alert.

Lipsa de conștientizare a sătenilor a dus inclusiv la degradarea livezilor atât prin abandon cât și prin introducerea unor soiuri noi, inferioare gustativ și calitativ în comparație cu soiurile noastre tradiționale.

Această inițiativă, de a salva livezile cu meri bătrâni, nu este doar despre meri ci despre identitatea Gugulanului, ba chiar mai mult, despre identitatea noastră ca popor, dar și despre sănătate. Această sănătate după care foarte mulți oameni plâng, dar nu o caută acolo unde este ea, în alimentație sănătoasă, în lucrurile simple și curate pe care viața tradițională de la sat le avea și încă poate să le aibă.

Tinerii au nevoie să afle despre bogăția identității lor locale, despre valoarea soiurilor tradiționale și despre gust, pentru ca am uitat ce înseamnă gustul bun al fructelor de când cumpărăm tot din magazine sau de la samsarii care vin la poarta în toate satele.

Pentru viitor, valorificarea merelor poate fi chiar un model pe care tinerii îl pot prelua și astfel pot începe să își valorifice și ei propriile livezi primite de la străbuni.

De asemenea schimbarile în lumea satului pot începe de la tineri pentru că, dacă ei înțeleg valoarea legumelor și a fructelor sănătoase, și încep să contribuie împreună cu familiile la cultivarea grădinilor, atunci viața satului este salvată.

Sucul de mere produs din mere naturale, soiuri vechi, crescute din sol curat și coapte de razele soarelui nu îl putem compara cu cele găsite astăzi pe rafturile magazinelor. 

Din punct de vedere al rentabilității este posibil să fie nevoie să extindeți zona de colectare, cel puțin până încep sătenii să se organizeze și să înceapă să aducă suficiente merele la centru. Dacă majoritatea livezilor sunt neîngrijite accesul și posibilitatea colectării merelor va fi limitată în prima fază.

De asemenea la ambalare, dacă există o posibilitate de a ambala sucul într-un mod ecologic, ar fi un mare plus pentru acest produs.

Din punct de vedere al diversificării sortimentației în viitor aș recomanda identificarea livezilor cu peri, fiind o zonă în care și părul s-a dezvoltat de-a lungul timpului și dacă acele livezi încă există, cred că ar putea ieși un produs foarte gustos și cu o aromă unică.

Alegerea numelui și designul ambalajului sunt foarte important și impactează decisiv alegerea cumpărătorului. Pentru aceste alegeri propun să vă gândiți la o cercetare de tipul brainstorming la care să paricipe respondenți pasionați de produse naturale, care pun accent pe calitate și care au așteptări ca în piață să găsească produse autohtone. Consider că aceștia sunt cei mai în măsură să decidă încotro să vă îndreptați din punct de vedere al imaginii produsului.

Totuși, vă propun și eu câteva denumiri pe care le puteți analiza și include în cercetare: Măr din Mărul, Natural de la Mărul, Gustos de Mărul.

 

Cred că sucul de mere din merele de la Măru va fi un pionier în producția artizanală a sucului din soiuri vechi și va servi ca model de bune practici în salvarea livezilor strămoșești. Calitatea va fi cel mai bun ambasador și va câștiga repede popularitate, iar oamenii din zonă se vor alătura acestui proiect frumos. 

Întrebări
0
Răspunsuri
0
Postări
0